Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2015 13:31 - Коренът на злото
Автор: vladostoy Категория: Политика   
Прочетен: 1530 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колко ни струва държавната администрация? (http://clubz.bg/20680-52_mlrd_lv_za_izdryjka_na_chinovnici_za_14_godini) В посочената сума за издръжка не са включени заплатите, допълнителното материално стимулиране, осигурителните вноски и ред други благинки..., т.е. тази сума фактически е много по-голяма. Но защо се учудваме, след като... коренът на злото не е в държавната администрация.

Да, тази сума е прекалено голяма за бедна България, но една друга сума е в основата на злото: огромните (и в европейски, и в световен мащаб) държавни субсидии за българските политически партии.

Държавната администрация е трансмисията, която привежда в действие законодателните и управленските политически решения. Тя е просто изпълнител на волята на своя работодател: политическата власт (парламентарна, изпълнителна, съдебна и, донякъде, президентска). В този смисъл този, който решава защо, какво и как се случва в държавата са парламентарно представените партии, НС. Именно те избират правителството и ръководните органи на съдебната система. Тоест, парламентарно представените партии са реалният кормчия на държавата.

И сега, как искаме разумна и справедлива, функционална и демократична, реформаторска и успешна политика на управление на държавата, след като именно политическите партии погазват всеки един от по-горе споменатите принципи с користната цел да си осигурят вечно присъствие във властта? Нима е разумно, справедливо, демократично и т.н. да гласуваш такива закони, които до голяма степен да обезсмислят волята на избирателя?

Става дума за цинизма на българската политическа система, която де факто създава и поддържа ДЪРЖАВНИ политически партии у нас (т.е. на практика чл.1 от бившата Конституция продължава да е в сила). Българските политически партии са държавни партии, защото се издържат от държавата (от бюджета) чрез едни невиждани по размер за Европа държавни субсидии. Огромният размер на тези субсидии е продиктуван именно от стремежа към вечно присъствие във властта: 1) лъжеш, мажеш, влизаш в парламента, 2) получаваш огромна държавна субсидия, 3) на следващите избори с парите от тази субсидия купуваш гласове, 4) с купените гласове отново влизаш в парламента, 5) пак получаваш огромна държавна субсидия и т.н. По този начин българските политически партии - чрез съответните закони, които те са гласували в собствен интерес - са се самоодържавили и си подсигуряват вечно присъствие във властта. Тоест, моделът на бившата БКП (единствената и вечната) продължава да е в сила.

 

Единствената смислена реформа, която може да спаси разпадащата ни се държава, е реформата на българската политическа система.



Гласувай:
7



1. kunkata - Самоизлюпващо се зло...
06.06.2015 14:54
Самоизлюпващо се зло...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vladostoy
Категория: Политика
Прочетен: 301058
Постинги: 235
Коментари: 390
Гласове: 391
Блогрол
1. Архивите на БКП
2. Банките, политиците, специалните служби
3. Българският проблем
4. ВИП клиентите на ДДС мафията
5. ДОКЛАД НА КОМИСИЯТА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ДО СЪВЕТА Паметта за престъпленията, извършени от тоталитарните режими в Европа
6. Здравната реформа
7. Цената на нашия вот
8. Защо липсва българската приказка за комунизма?
9. България все още няма доктрина за националния въпрос
10. Българската енергийна "политика"
11. Проблемът е системата
12. Ноам Чомски за общественото образование
13. Българите скоро ще си намерят нов "надеждоносец"
14. Състоянието на нещата
15. Как се харчат държавни пари
16. Върхът на айсберга
17. Прелестите на социализма
18. Властта трепери да не се събудят гражданите
19. Доброто в страната на тарикатите и продажниците
20. Властта: най-големият престъпник в България
21. Архитектите на ЕС не са целели това да бъде демокрация